Őssejtekkel az AIDS ellen

Spanyol orvosok bejelentették a világ első olyan klinikai tesztjének elindulását, amelynek során öt HIV-fertőzött beteget három éven belül gyógyítanának ki az AIDS-ből köldökzsinórvérből származó őssejtek transzplantációjával.

A Spanyol Nemzeti Transzplantációs Szervezet (ONT) jelentette be a közelmúltban egy hematológiai orvos-konferencián a spanyolországi Valenciában, hogy a világon elsőként öt HIV-fertőzött beteg részvételével egy három évre tervezett klinikai teszt során megkísérlik megismételni annak az embernek az esetét, aki eddig a világon egyedüliként teljesen felépült az AIDS-ből egy őssejt-transzplantációt követően.

Timothy Ray Brown, akit csak a „berlini páciensként” emleget a szakirodalom, az egyetlen olyan ember a világon, aki valóban, teljesen kigyógyult az AIDS betegségéből.

A HIV-pozitív amerikai Brown Berlinben élt, amikor 2006-ban leukémiával diagnosztizálták. A rák kezeléséhez alkalmazták nála az őssejt-transzplantációt, ám orvosa úgy döntött, hogy olyan donort keresnek a számára, aki speciális mutációval, a HIV-re rezisztens sejtekkel rendelkezik. A beteg két alkalommal részesült a donor csontvelőjéből származó őssejt-transzplantációban, ezt követően a HIV vírusok száma drámaian lecsökkent a szervezetében. Brown mára nemcsak a rákból épült fel, de a HIV vírusok száma is annyira alacsony lett a szervezetében, hogy azok elveszítették szaporodó-képességüket.

Vannak ugyan más HIV-fertőzöttek is – kevesen – a világon, akik tünetmentesek, de Brown az egyetlen, aki olyan kezelésben részesült, amelynek eredményeként gyakorlatilag eltűnt a szervezetéből a HIV.

Spanyol orvosok már korábban is állították, hogy a Brown-féle kúrát megismételték egy barcelonai páciensnél, azonban ezt – hogy a vírusok tartósan eltűntek a szervezetéből - nem sikerült igazolniuk, mert a betegük idejekorán meghalt rákban.

A mostani klinikai vizsgálatok azért indultak el, mert még most sem pontosan ismert, hogy Brown hogyan is győzte le a betegséget. Amennyiben sikerülne jól dokumentálható magyarázatot találni Brown és a barcelonai beteg esetére, az ONT leukémiás, limfómás vagy más hasonló betegségben szenvedő HIV-fertőzött betegeket kutatna fel, akiken a speciális őssejt-terápiával segíteni lehetne. A módszerük annyiban térne el a Brownnál alkalmazottól, hogy nem csontvelő, hanem köldökzsinórvér eredetű őssejteket használnának a terápiához. Az orvosok idén decemberben szeretnék elkezdeni az első páciens kezelését.

Forrás: The Local