Az őssejt terápia gyógyíthatja a szklerózis multiplexet

Valóságos csodákról számoltak be szklerózis multiplexes betegek és kezelő orvosaik: a kerekesszékhez kötött beteg újra elkezdett járni, sőt táncolni, a vak, visszanyerte látását. Mindez egy őssejt terápiának köszönhetően.

Nagy-Britanniában beszámoltak az első olyan terápiáról, amely képes a mindeddig gyógyíthatatlannak tartott, és csak Nagy-Britanniában 100 000 embert érintő szklerózis multiplex folyamatait visszafordítani.

Az orvosok csodaszámba menő gyógyulásokról számoltak be. Az úttörő jelentőségű őssejt terápiának köszönhetően a szklerózis multiplexes betegek újra elkezdenek járni, futni, sőt táncolni! Olyan betegek, akik 10 éve kerekesszékhez vannak kötve, újra talpra álltak, mások, akik elveszítették a látásukat, újra látnak.

Annak a két tucat brit betegnek, akik a sheffieldi Royal Hallamshire és a londoni Kings College Hospital klinikai vizsgálataiban az utóbbi három évben részt vettek gyakorlatilag újraindították az immunrendszerét.

Az új terápiának megfelelően, először nagy dózisú kemoterápiával „kiütötték” a betegek immunrendszerét, hogy azután az betegek saját véréből származó őssejtekkel újraépítsék azt. Ezek a sejtek mindössze két héten belül új vörös és fehér vérsejtekké alakultak át, és egy hónap leforgása alatt az új immunrendszer is felépült. A betegek ekkor kezdték el tapasztalni az állapotuk csodálatos javulását.

A kutatók hangsúlyozták, hogy nem minden beteg alkalmas egyformán a terápiára, ugyanis a kemoterápia rendkívül megterheli a szervezetet. Még több beteg bevonásával elvégezett további vizsgálatokra van még szükség ahhoz, hogy a szklerózis multiplex őssejt terápiája a bevett klinikai gyakorlat részévé váljon. A döbbenetes gyógyulást igazoló eredmények azonban jó kiindulási alapot jelentenek ezekhez.

Forrás: The Telegraph