Megkezdődhetnek az USA-ban a szívelégtelenség őssejtterápiás kezelésének klinikai vizsgálatai

Az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-felügyeleti Hatóság) engedélyt adott arra, hogy megkezdődhessenek az őssejtterápia szívelégtelenség kezelésében játszott szerepére irányuló klinikai vizsgálatok.

A klinikai vizsgálatok az Egyesült Államok több államára is kiterjednek majd, amelybe összesen 240, krónikus szívelégtelenségben szenvedő pácienst vonnak be. Az egész évben zajló vizsgálatoknak azt kell bizonyítaniuk, hogy az őssejtterápiával szignifikáns módon javítható a páciensek állapota. A Mayo Klinika Európában korábban már végzett hasonló klinikai teszteket, amelyek biztató eredményeket mutattak: 25 százalékos javulás következett be az ún. kardiális kiáramlás értékében (ez nem más, mint a szívből kiáramló összfolyadék mennyisége).

Az eljárás során a páciens csípőcsontjából származó csontvelőből nyerik ki az őssejteket, amelyeket – és ez a Mayo Klinikán zajló kutatások különlegessége -„kardiopoetikus” sejtekké alakítanak át. Ezek a szívbe befecskendezve képesek lehetnek helyreállítani a károsodott szívterületet.

A szívelégtelenség az egyik vezető halálok az Egyesület Államokban: körülbelül 600 ezer ember hal meg évente szív- ér érrendszeri megbetegedésekben, ami azt jelenti, hogy minden negyedik elhalálozást ilyen betegség okoz az USA-ban.

Forrás: Medical Daily