A Mayo Klinika elsőként vizsgálja az őssejt-terápia hatékonyságát a veleszületett szívbetegség gyógyításában

Tíz szívrendellenességgel született csecsemő szívébe juttatják be az őssejt készítményeket. A tudósok a szívizomzat megnövekedését és megerősödését várják a terápiától.

A Mayo Klinika olyan klinikai vizsgálatok megkezdéséről számolt be, amelyek során az Egyesült Államokban elsőként tesztelik az őssejt-terápia hatékonyságát és biztonságosságát a gyermekkori veleszületett szívbetegségek gyógyításában. Azt vizsgálják, mennyiben segíthet a beteg saját köldökzsinórvéréből származó őssejt a hypoplasiás balszívfél-syndroma (HBSZ) kezelésében. Tíz HBSZ-beteg csecsemő szívébe juttatják be az egyenként, személyre szabott módon összeállított őssejt készítményeket. A Mayo Klinikai gyermekgyógyászati központjának szívspecialistája Harold Burkhart, M.D. elmondta: "Azt szeretnénk megtudni, hogy ezek az őssejtek valóban növelik és erősítik-e a szívizomzatot, aminek révén a szív több vért tud pumpálni a szervezetbe és ellenállóbbá válik a betegséggel szemben.”

Jelenleg a HBSZ-szel született csecsemőket megoperálják: vagy helyreállítják a vérfolyás irányát három műtéttel, vagy szív-transzplantációt hajtanak végre.

Forrás: Broadcast Med