A köldökzsinórvérrel az 1-es típusú diabétesz megelőzhető lehet

Ausztrál tudósok azt vizsgálják, hogy a köldökzsinórvérben található őssejtek és immunsejtek felhasználhatók-e az 1-es típusú diabétesz megelőzésére vagy a betegség kialakulásának késleltetésére.

A sydney-i gyermekkórházban (Children's Hospital at Westmead) kutatók azt vizsgálják, hogy köldökzsinórvér alkalmazásával megakadályozható-e az inzulintermelő sejteknek a hasnyálmirigyben, egy kóros autoimmun folyamat következtében végbemenő pusztulása, ami az 1-es típusú, más néven fiatalkori diabéteszhez vezet. A tudósok feltételezése szerint a köldökzsinórvérben található, szabályozó szerepet játszó T-sejtek (T-limfociták) – amelyek normális esetben a szervezetbe behatoló bacilusokat pusztítják el – megállíthatják az immunrendszer „rombolását”, ezzel megakadályozhatják, vagy késleltethetik a betegség kialakulását.

A világon egyedülállónak számító, ötévesre tervezett vizsgálatsorozatba 600 páciens közül választják ki azt a húszat, akiknek a szervezetébe a köldökzsinórvért visszajuttatják. A kutatók jelenleg (2012 decemberében) olyan 1-12 éves korú gyermekeket keresnek, akiknek a köldökzsinórvérét eltárolták, és akiknek a közeli hozzátartozói között van 1-es típusú cukorbeteg. A kutatás során arra keresik a választ, hogy milyen összetételű sejtkeverékkel érhető el a kívánt hatás, ez hogyan változik attól függően, hogy a betegség milyen stádiumában tart, illetve mennyire biztonságos a terápia.

Az 1-es típusú cukorbetegség, a 2-es típusútól eltérően, nem a szénhidrátok túlzott fogyasztása miatt alakul ki, hanem egy autoimmun betegség, amelyet az inzulin hiánya okoz. A szervezet ugyanis idegenként ismeri fel a saját sejteket, és egy autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak az inzulint termelő béta-sejtek. A betegség inzulin rendszeres beadásával egyensúlyban tartható, de nem gyógyítható. Az 1-es típusú diabétesz a diabéteszes esetek 10 százalékában fordul elő, tipikusan gyermek- vagy fiatal felnőtt korban.

Forrás: The Australian News