Koraszülés esetén jobb a köldökzsinórt később elszorítani

Egy kutatás eredményei azt mutatják, hogy a köldökzsinór késleltetett elszorítása a koraszülöttek esetében egyértelműen csökkenti több betegség, de elsősorban az agyvérzés bekövetkezésének a kockázatát.

A köldökzsinór késleltetett elszorítása bizonyítható előnyökkel jár a koraszülöttek esetében, viszont az időben születő csecsemők esetében nincs elegendő bizonyíték ennek alátámasztására – áll egy orvosi szakbizottság jelentésében, amely az Obstetrics & Gynecology (Szülészet és Nőgyógyászat) decemberi számában jelent meg.

Az amerikai szülészek és nőgyógyászok szakmai kollégiuma (American College of Obstetricians and Gynecologists) az amerikai gyermekgyógyászati akadémiával (American Academy of Pediatrics) együttműködve értékelte a köldökzsinór elszorításának ideális időpontját meghatározni hivatott, közelmúltban lezajlott kutatás eredményeit.

A jelentés készítői megállapították, hogy az újszülöttek egészségi állapotára nézve előnyökkel járhat, ha a köldökzsinór elszorításával a születést követően a szülészorvosok várnak 30-60 másodpercet, mindeközben az újszülöttet a méhlepény alatt vagy azzal egy magasságban tartják. Ezzel a módszerrel növelhető a keringő vér mennyisége, így az újszülött kisebb mértékben szorul vértranszfúzióra, csökkenthető a koponyaűri vérzés kockázata a koraszülöttek esetében, de az időben született csecsemőknél is csökkenti a vashiány és a vérszegénység gyakoriságát. Az újszülöttek esetében az eredmények szignifikáns módon mutatták a klinikai előnyöket: csaknem 50 százalékkal ritkábban fordult elő náluk az intraventrikuláris vérzés, vagyis az agyvérzés, amely a kis súlyú koraszülöttek körében egyébként igen gyakori. Ezért, amennyiben ezt más körülmény nem gátolja, a szakbizottság határozottan javasolja a köldökzsinór elszorításának késleltetését a koraszülöttek esetében. Az időben született csecsemők vonatkozásában nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték arra, hogy a késleltetett elszorítás előnyeit a szakbizottság cáfolni vagy megerősíteni tudja. Megfogalmazásuk szerint, „amennyiben a szülés a tápanyagellátást tekintve ideális körülmények között megy végbe, a köldökzsinór késleltetett elszorításának terápiás előnyeit jelenleg nem sikerült kellő módon bizonyítékokkal alátámasztani.”

Forrás: Physicians' Briefing