Másodszor mentettek életet Magyarországon, családi őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével

Másodszor ültettek be sikeresen Magyarországon családi őssejtbankban tárolt őssejtet. A kétéves kislány Miskolcon esett át az eredményes beavatkozáson.

Egy évvel az első sikeres őssejtbeültetés után, melyhez családi őssejtbank biztosította a gyógyító őssejteket, újabb eredményes transzplantációt hajtottak végre Miskolcon. A két éves kislány születésétől vérlemezke hiányban szenvedett, amelyhez 10 hónapos korában egyéb vérképző szervi rendellenességek is társultak. A betegség 13 hónapos korában akut leukémiává alakult át. A szokásos kezelés nem vezetett eredményre, ezért döntött a gyermek kezelőorvosa a testvére születésekor levett és megőrzött őssejtek beültetése mellett.

A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére. Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe - a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe -, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét. A pár hónapja elvégzett beültetés azóta sikeresnek bizonyult, a gyermek egészséges vérképzése beindult a donor őssejteknek köszönhetően.

Az érintett családnak a Krio Intézet Pro-Família programja keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását.