Mire jó a Babakötvény?

Havi 5000 forint befizetésével 2,5 milliót tehet félre gyermeke 18. születésnapjára. A Babakötvényt vásárlók nem csak extra kamatot, hanem életkezdési támogatást is kapnak az államtól.

Adómentességgel, 3 százalékos extra kamattal és állami támogatással ösztönzi a Babakötvény vásárlását a kormány. Az új kötvények 2013. december 2-tól kaphatók. A befektetés kizárólag Start-értékpapírszámlán vezethető, amit a Magyar Államkincstár fiókjaiban vagy a járási hivatalokban lehet megnyitni.

Az állam a számlára 42 500 forint életkezdési támogatást utal. Havi 1000 forintot befizetésével a 19 éves futamidejű kötvény lejártakor 600 ezer, havi 5000 forint befizetése esetén 2,5 millió forint megtakarítás érhető el. A kamatprémium a kamat-megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves átlagos fogyasztói árindexhez adódik hozzá. A kamat nem vehető fel, hanem újra befektetésre kerül. A Start-számlán felhalmozott összeget a fiatal felnőtt kérésére a 18. születésnapja után fizeti ki az államkincstár.

Babakötvény nem csak újszülötteknek vásárolható, és 2006 előtt született gyerekek részére is nyitható számla, csak ők nem jogosultak a 42 500 forintos állami támogatásra. A kamatfizetés minden évben február 1-jén történik.

Forrás: nlcafe