Ismét megkapta az AABB akkreditációt a KRIO Intézet

A KRIO Intézetet 2014-ben immár harmadik alkalommal akkreditálta az American Association of Blood Banks (AABB). Az Intézet így Magyarországon az első, Közép-Európában pedig a második olyan őssetjbankká vált, melynek feldolgozási, fagyasztási, és tárolási technológiája világszerte elfogadott.

Az American Association of Blood Banks (AABB) egy olyan nemzetközi szövetség, amely azokat az intézeteket képviseli, amelyek vérátömlesztéssel és sejtterápiával – így őssejt-átültetéssel is – foglalkoznak. Az AABB 1947-es megalapítása óta nyújt magas szintű és folyamatos orvosi, technikai valamint adminisztratív támogatást a klinikáknak. A szövetség ezen felül elkötelezett az önkéntes véradás ösztönzése mellett is.

Az AABB akkreditációs programjának az a célja, hogy javítsa a vérvétel, a vérvizsgálatok, az elosztás, a nyilvántartás és a minták biztonságos és hatékony kezelésének színvonalát.

Az akkreditáció kiértékeli a vérbankok és laborok operatív rendszereit. Az értékelés alapját a normáknak, valamint a Szövetségi Szabványok Szabályzatának és okmányainak való megfelelés képezi. Az akkreditáció többlépcsős folyamat. A végső akkreditáció előtt a kandidáló szervezet „member” státusba kerül.

A kiértékelés nagyban hozzájárul az eljárás színvonalának növeléséhez. Európában csak 4 országban létezik AABB akkreditált őssejtbank, ezek egyike 2010 óta a KRIO Intézet, amely immár harmadik alkalommal kapja meg az akkreditációt. Az AABB akkreditáció igazolja, hogy az őssejtbank teljes mértékben megfelel az érvényben lévő minőségi kritériumoknak, valamint a főbb amerikai egészségügyi intézmények szabályozásának.

Forrás: KRIO Intézet