25%-kal több őssejt tárolható a KRIO-nál elérhető placentáris vérvétellel

A KRIO Intézetnél már több mint egy éve nemcsak a köldökzsinórból, hanem a placentából is veszünk őssejteket tartalmazó vért. A méhlepényből származó vér többlet vért szolgáltat, kutatásaink szerint közel 25%-kal több őssejt tárolható el így.

Az utóbbi évek kutatásai irányították rá a terápiás szakemberek figyelmét arra, hogy a placentából nyert vér összetételében némileg más, mint a köldökzsinór erekből gyűjtött vér. Ez nagyobb mennyiségben tartalmazhat hematopoetikus őssejteket, és olyan mesenchymális őssejteket, amelyek dajkasejtekként funkcionálva a vérképző őssejtek megtelepedésében és további differenciálódásában vesznek részt. Önálló terápiás felhasználásának az esélye limitált, de a gyűjtött köldökzsinórvér minta terápiás határértékének kiterjesztésében óriási a gyakorlati jelentősége.

2013 áprilisa óta beérkezett több száz placenta eredetű vérminta feldolgozása után megállapíthatjuk, hogy 25%-kal több őssejt tárolható el, ami akár 30 kilogrammal is növelheti a jelenleg elfogadott terápiás határértékhez rendelhető maximális testtömeg határt.

A FamiCord csoport által fejlesztett speciális gyűjtőszett lehetővé teszi a vér alvadékmentes gyűjtését. A placenta alvadásgátlóval történő átmosása nagyobb mennyiségű vér kinyerését teszi lehetővé, amelynek a feldolgozása, mikrobiológiai vizsgálata és tárolása a köldökzsinórvérrel megegyező technológiával történik.

Forrás: KRIO