Húszezer őssejtmintát tárol a KRIO

Immár 20 ezer őssejtmintát tárol a KRIO Intézet, Magyarország vezető őssejtbankja. Ez a mennyiség a teljes hazai őssejt transzplantációs igény kielégítésére elegendő volna. A KRIO továbbra is az egyik leggyorsabban fejlődő őssejtbank Közép-Európában.

December elején megszületett a 20 ezredik gyermek, akinek őssejtjeit a KRIO Intézetben tárolják. Ez a mennyiség a teljes hazai őssejt transzplantációs igény kielégítésére elegendő volna. A KRIO Intézet Magyarország vezető őssejtbankja, és ezzel a mintaszámmal a közép-európai piacon is meghatározó szereplő. A térség egyik leggyorsabban fejlődő őssejtbankjának számít.

Az őssejtlevételek száma a gazdasági válság és a születésszám csökkenése ellenére is növekszik Magyarországon, ráadásul európai összehasonlításban sem vagyunk lemaradva: nagyjából minden tizedik szülés után történik őssejt levétel és tárolás. A levett minták mintegy felét a KRIO Intézet tárolja.

Egyre gyakoribb a köldökzsinórvérből származó őssejtek terápiás felhasználása is, ám ennek aránya még elmarad a nemzetközi átlagtól. Míg vannak már országok, ahol az összes őssejtbeültetés csaknem harmadánál már köldökzsinórvér eredetű őssejteket használnak, addig Magyarországon egyelőre csupán az esetek 7-8 százalékánál.

A KRIO Intézet folyamatos fejlesztésekkel tartja fenn meghatározó piaci szerepét. „Idén például felavattuk új, a legszigorúbb őssejttárolási előírásoknak is megfelelő laboratóriumunkat, valamint szabadalmaztattunk egy olyan új őssejtkinyerési eljárást, amelynek segítségével az eddiginél nagyobb mennyiségben tudjuk kinyerni az őssejteket a köldökzsinór szöveti állományából. Ezzel a későbbi felhasználás során lényegesen javulhat az őssejtterápia eredményessége” – mondja Dr. Balogh István, a KRIO Intézet vezérigazgatója.

Az intézet minden ügyfelének Transzplantációs Asszisztenciát is biztosít. Ez a különleges szolgáltatás azt jelenti, hogy a KRIO Európa egyik legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord csoportnak tagjaként a világon bárhol felkutatja azt az egészségügyi intézményt, ahol a legjobb feltételek adottak az őssejtterápia végrehajtására. Gondoskodnak a beteg kiutazásáról, ellátásáról, és a beteg az őssejt-mintáját is eljuttatják a kiválasztott kórházba. „Nyilvánvalóan ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen választják a KRIO Intézetet” – mondja Dr. Balogh István.

A köldökzsinórvér és köldökzsinór eredetű őssejteket korábban a vérképzőszervi megbetegedések, így például a leukémia gyógyítására alkalmazták a klinikai gyakorlatban, ám ma már mintegy 80 betegség kezelésére használják világszerte. Manapság már olyan, korábban gyógyíthatatlan betegségeket is kezelnek őssejtekkel, mint például az oxigénhiányos környezetben született gyermekek neurológiai sérülése, és a cukorbetegség. A KRIO Intézet már három sikeres őssejtbeültetéshez szolgáltatott mintákat Magyarországon, és lengyel-magyar együttműködéssel Kelet-Közép Európában elsőként olyan őssejt-transzplantációt hajtottak végre, amelyhez köldökzsinór szövetből származó, úgynevezett mezenchymális őssejteket használtak fel. 

Forrás: KRIO Intézet