A mezenchymális őssejtek enyhíthetik a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit

A mezenchymális prekurzor sejtek 2-es típusú cukorbetegnek beadva csökkenthetik a vércukorszintet, és javíthatják a glikémiás kontrollt.

Az amerikai cukorbetegek egyesületének idei, 74. konferenciáján, San Francisco-ban ismertették egy új klinikai vizsgálat eredményeit, amely azt mutatta, hogy a mezenchymális prekurzor sejtek csökkentik a vércukorszintet, és javítják a glikémiás kontrollt.

A klinikai 2-fázisú, egyszeres vak, placebo-kontrollos vizsgálatokba 61 olyan cukorbeteget vontak be, akiknél a metformin és az egyéb hagyományos kezelések nem vezettek eredményre. A páciensek az őssejteket injekció formájában kapták meg 12 héten keresztül 1 vagy 2 millió sejt/testsúly kilogramm dózisokban.

A terápiát követő nyolcadik héten a betegnek lényegesen alacsonyabb lett a HbA1c-értéke (a vércukorszint mérésére szolgáló érték). Egy hét után a kapott dózistól függően a placebo csoporthoz képest a glikémiás kontroll is javult. A HbA1c-értéke a legnagyobb mértékben azoknak a betegeknek csökkent, akiknek a legrosszabb volt a glikémiás kontrollja. A terápiáról a klinikai vizsgálat során bebizonyosodott az is, hogy biztonságos és nem jár mellékhatásokkal.

“Nagyon elégedettek vagyunk az eredményekkel. A jövőben azt is szeretnénk megvizsgálni, hogy vajon a mezechymális prekurzor sejtek használhatóak-e a vesebetegség és a 2-es típusú cukorbetegség más szövődményeinek kezelésére is.” - nyilatkozta Silviu Itescu, a kutatásokat kezdeményező Mesoblast gyógyszergyár vezérigazgatója.

Forrás: Australian Life Scientist