Negyedik sikeres életmentő őssejtbeültetés a KRIO Intézetben tárolt mintával

Újabb sikeres életmentő őssejtbeültetés a KRIO Intézetben tárolt mintával

Lassan véget ér a fél éves rehabilitációja annak a hétéves kislánynak, aki testvére köldökzsinórvérének köszönheti gyógyulását.

2001 óta itthon 67 sikeres köldökzsinórvér transzplantáció történt és Intézetünk büszke arra, hogy minden olyan transzplantáció, amely családi bankban tárolt mintával jött létre az a KRIO Intézetben került korábban feldolgozásra és tárolásra. Aletta esetében is a KRIO Intézetben tárolt mintával végezték a beültetés. A korábban leukémiával kezelt kislány hamarosan újrakezdheti a mindennapi életét.

Az őssejt-transzplantációra Alcsi hetedik születésnapján került sor

Alettát, vagy ahogy szülei hívják, Alcsit hároméves korában, 2013 telén diagnosztizálták leukémiával. Haspuffadás, bevérzések a bőrön, sápadtság, levertség voltak a tünetek, amik miatt édesanyja gyerekorvoshoz vitte. A vérvétel után biztossá vált, hogy Alcsinak valamilyen fajta leukémiája van, mert elég magas volt a fehérvérsejtjeinek száma. Miskolcon, a megyei kórházban mintát vettek a csontvelőből, ami beigazolta a gyanút. 9 hónapos kemoterápiás sorozat vette kezdetét, majd miután decemberben haza engedték őt a kórházból, még gyógyszeresen kezelték. Ezután több mint egy évig volt tünetmentes.

2014 márciusában volt Alcsi óvodás ballagása, akkor látták rajta szülei megint, hogy sápadt. Bíztak benne, hogy csak egy vírus miatt esett le a vörösvértestjei száma. A kórházban viszont az osztály főorvosnője, Simon Réka már azt mondta: valószínű, hogy Alcsinak visszajött a betegsége. A leukémiásoknál hosszabb idejű tünetmentesség után a betegség kiújulása egyáltalán nem ritka. Miután bebizonyosodott, hogy Alcsinál is ez történt, újabb kemoterápiás kezelés-sorozat vette kezdetét, aminek végén tudható volt, Alcsinak őssejt-transzplantációra lesz szüksége.

A leukémia, mint vérképző-szervi betegség kezelésére olyan őssejtekre van szükség, amelyek képesek vérképző csontvelői sejtekké alakulni. Ilyen sejtek kinyerhetők a születéskor a köldökzsinórvérből és a placentából.

Ebbe a helyzetbe született bele 2014 júliusában Alida, Aletta és Gábor második kislánya, aki, mint Alcsi édestestvére, a legnagyobb eséllyel rendelkezik a beteg kislányéval kompatibilis őssejtekkel. A szülők természetesen azonnal úgy döntöttek, hogy levetetik második kislányuk köldökzsinórvérét, így biztosítva az életben maradás esélyét Alcsika számára.

A transzplantációra 2016. november 23-án, éppen Alcsi hetedik születésnapján került sor. Bár az egész beavatkozás abból áll, hogy egy infúzión keresztül vezetik a beteg testébe az őssejt-készítményt, az igazi bonyodalom azonban csak ezután következik. A transzplantációt megelőző sugárkezelés ugyanis jelentősen lecsökkenti a vérben a fehérvérsejtek számát, ezért 2-3 hétig, amíg az átültetett őssejtek nem képeznek elég fehérvérsejtet, a beteg gyakorlatilag védtelen a fertőzésekkel szemben. Alcsinak ezért az átültetés utáni 3 hetet egy üveg boxban kellett töltenie teljesen steril körülmények között, ahová alapos fertőtlenítés után mehettek csak be hozzá - külön-külön - a szülei.

A legrosszabb az volt a boxban, hogy folyton hányingerem volt, meg hogy semmit nem akartam enni. - emlékezett vissza a kislány az őssejt beültetést követő időszakra. Mostanra azonban néha már a szájmaszkot is leveheti, sőt, kutyája is van, és hamarosan újrakezdheti mindennapi életét!

KRIO Intézet 2004. óta végzi köldökzsinórvér eredetű őssejtek fagyasztását és tárolását

Fontos tudni, hogy a köldökzsinórvér kitűnő forrása a hemopoetikus (vérképző) őssejteknek. Bizonyított tény, hogy terápiás felhasználásuk sok esetben azonos vagy nagyobb értékű, mint a csontvelő őssejteké. A köldökzsinórvér őssejtjei széles lehetőséget kínálnak a sejtterápiára, és megfelelő szakmai kontroll esetén a közeli jövő egyik leghasznosabb terápiás és diagnosztikus eszközévé válhatnak a jelenleg még nem gyógyítható betegségek kezelésében. A köldökzsinórvérrel jelenleg folyó klinikai kísérletek újabb területeket nyithatnak meg a köldökzsinórvér felhasználásában, hiszen ezek a klinikai kísérletek nem vérképzőszervi rendellenességek kezelésére, hanem pl. az autista gyermekek vagy súlyos oxigénhiánnyal született gyermekek kezelésére irányulnak.

A KRIO Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. 2004. óta végzi köldökzsinórvér eredetű őssejtek fagyasztását és hazai tárolását. Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja, amely jelenleg közel 40 000 család számára tárol köldökzsinórvér-őssejt mintát. A KRIO Családi Őssejtbankban feldolgozott mintákból Magyarországon eddig négy őssejt-transzplantációra került sor a kisgyermekek teljes gyógyulását eredményezve. Intézetünk a nemzetközi Famicord Csoport tagja, amely Európa leggyorsabban fejlődő őssejtbank hálózata, több mint 140.000 tárolt mintával és több mint 500 őssejt-beültetéssel.