Amerikában már ötödjére kezelték sikeresen az agyi bénulást őssejtterápiával

Amerikában 2012. novemberében hozták nyilvánosságra, hogy újabb, csecsemőkori agyi bénulástól szenvedő kisgyermeket kezeltek sikeresen őssejtterápiával. Ez már az ötödik ilyen eset, és jelenleg a tizenkettedik pácienst kezelik hasonló módszerrel.

Az Arkansas-beli Little Rock-ban él az a kisfiú, aki az újabb bizonyítéka annak, hogy az őssejtterápia képes segíteni az agyi bénulással született, ezért mozgássérültté vált gyerekeken.

Drake oxigénhiányos állapotban látta meg a napvilágot, ezért már születésekor stroke-ot szenvedett el, amelynek következtében agyi bénulás (cerebrális parézis) lépett fel nála. Ez egy olyan agykárosodás, amely a születéskor, vagy nem sokkal azt követően alakul ki és izomgyengeséghez, izommerevséghez, végső soron bénuláshoz vezet. A szülők úgy döntöttek, hogy egy őssejtbankban tároltatják el gyermekük köldökzsinórvérét abban a reményben, hogy egy későbbi terápia során felhasználhatják azt.

Drake kishúgának születésekor értesültek arról a szülők, hogy vizsgálatok zajlanak a köldökzsinórvér eredetű őssejteknek az agyi bénulás gyógyításában való alkalmazhatóságáról. A kisfiút hamarosan később bevonták a klinikai vizsgálatokba.

A gyermek egy éven belül négy kezelésben részesült, amelynek során transzfúzióval őssejteket juttattak a szervezetébe. A szülők már ekkor tapasztalták a javulás első jeleit.

Drake ma, 3 éves korában egy eleven kisfiú, aki éppen úgy játszik, szalad, ugrál, még biciklizik is, mint kortársai. Pedig a szülei a születésekor még azt gondolták, hogy se járni, se beszélni nem lesz képes.

Drake már az ötödik olyan kisgyermek az Egyesült Államokban, aki az őssejtterápiának köszönhetően felgyógyult az agyi bénulásból. Jelenleg a tizenkettedik pácienst kezelik hasonló módszerrel. 

Forrás: Today's THV