A mesenchymális őssejtek lassíthatják az izomzat öregedését

Amerikai kutatók állatkísérletei azt mutatták, hogy a mesenchymális őssejtek gyorsíthatják az izomregenerációt.

Az Illinois-i egyetemen őssejtek alkalmazásával elvégzett egérkísérletek új lehetőségeket nyithatnak az orvostudomány előtt az izomregeneráció terén, végeredményben olyan terápiához vezethetnek el, amely késlelteti az öregkori izomleépülést.

Az orvosok mezechymális őssejteket fecskendeztek egerek szervezetébe azt megelőzően, hogy az embereknél szokásos bemelegítő, izomnyújtó, -lazító gyakorlatokra bírták őket. Azért alkalmaztak mesenchymális őssejteket, mert ezek képesek szövetnövekedést generálni. Az őssejt-kezelés után a kutatók úgy találták, hogy az egerek izmai gyorsabban regenerálódtak és gyorsabban is növekedtek, mint korábban.

„Az érdekelt bennünket, hogy miként reagál az izomzat a testedzésre, pontosabban melyik sejtösszetevő járul hozzá a testmozgás hatására az izomzat regenerálódásához és növekedéséhez” - mondta Marni Boppart professzor a kutatás vezetője.

A professzor hozzátette: ennek azért nagy a jelentősége, mert így új terápiát dolgozhatnak ki az izomsorvadás, és az életkor előrehaladtával bekövetkező izomleépülés kezelésére. A kutatókat leginkább ez utóbbi foglalkoztatta. Az öregkori izomleépülés késleltetésével ugyanis jelentősen javítható lenne az idős emberek életminősége.

A kísérlet igazolta, hogy a mesenchymális őssejtek progenitor izomsejteket stimulálnak, amelyek elkülönülnek a vázizomzaton belül. Ezek a szatellit sejteknek is nevezett sejtek összeolvadva képesek előidézni az izomszövetek regenerációját. Amennyiben ezeknek a progenitor sejteknek a működését képesek lennénk befolyásolni, úgy az izomsérülések gyógyulását is felgyorsíthatnánk, amely egyébként a kor előrehaladtával lassul.

Forrás: CTV News