Csontvelő elégtelenséget kezeltek az Intézetnél tárolt őssejt beültetésével

Egy csontvelő elégtelenségben szenvedő két és fél éves kisfiú a harmadik beteg, akit sikeresen kezeltek Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével.

Egy aplasztikus anémiában, csontvelő elégtelenségben szenvedő két és fél éves kisfiú a harmadik beteg, aki Magyarországon családi őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével kapott gyógykezelést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyetemi és Oktató Kórház Gyermek Onkológiai és Csontvelő-transzplantációs osztályán. A májusban történt beavatkozás az utóvizsgálatok eredményei alapján sikeres volt, akárcsak a két korábbi transzplantáció, melyek során leukémiás gyermekek kapták meg testvérük őssejtjét.

Hazánkban jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel, mely ugyanakkor számtalan más betegség kezelésére is alkalmas. A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére, de akár teljes szervek újraépítésére is.

A sikeres beültetésben érintett családnak a KRIO Intézet Pro-Família programja keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását.

A 3. őssejt transzplantációról készült filmet a KRIO Intézet Youtube csatornáján nézheti meg.